Cupa de Iarnă la tehnica turismului pedestru în istorie

This post has already been read 145 times!

Încă o ediție de cupă de iarnă la turism a rămas în istorie. An de an, Stația orășenească a tinerilor turiști (SOTT) organizează această competiție pentru echipele de turiști din municipiul Chișinău. Ediția anului 2018 a fost organizată la liceul Mihai Grecu. Au fost prezenți și antrenori, și echipe, și mass-media într-un cuvânt multă lume.

Probabil, voi repeta în fiecare articol fraza: chiar dacă orientarea e sportul pentru care muncesc zilnic, tinzând spre performanțe, turismul rămâne acel sport care mă ajută să mă recreez și,poate din acest considerent, este unul din principalele mele hobby-uri. Printre mulțimea de antrenamente de orientare, rezervez câteva zile și pentru turism. Când eu le planific, când alții au grijă de odihna mea (prietenii, locul de muncă). De această dată locul de muncă a decis, cum să mă odihnesc duminică. Activând la SOTT, am fost numit arbitru principal al acestei competiții. Astfel duminică, 4 februarie 2018, am petrecut-o în familia de turiști.

Participanților le-au fost propuse trasee relativ ușoare, așa cum era pe vremuri, când am gustat prima oară din acest sport (la vremuri revenim mai jos). În calitate de arbitru am avut funcția de a verifica dacă echipele erau echipate conform regulilor de turism pedestru: o echipă având carabine mecanice, m-a pus pe nostalgie, iarăși la acele vremuri.

Spre mirarea mea, la eveniment a fost prezentă și mass-media: TVR Moldova și JurnalTV. Reportajul de la Jurnal este anexat mai jos.

Tot încerc să mă țin în subiectul ultimei ediței, venind cu cât mai multe detalii, dar gândurile se întorc “la vremuri”. Am decis să scriu despre competiție, din motivul că s-a desfășurat anume la liceul „Mihai Grecu”. În 2013, deja în calitate de participant, cu echipa Liceului Academiei de Științe, am participat la aceeași competiție, în aceeași sală. Membrii echipei erau Victor Untilă, Cristina Țărnă, Elena Prohnițchi, Cristin Țăranu și Căpățînă Victor. Era un traseu de nivel tehnic scăzut. Foarte important era momentul tactic. Ţin minte că discutam şi dezbăteam mult timp, cum să traversăm o anumită etapă în timpul cel mai optim. Cea mai multă bătaie de cap am avut-o la ultima etapă: toată echipa trebuia să traverseze etapa cu ajutorul a două bârne. Am polemizat cu Victor ceva timp, până am ajuns la un numitor comun. Polemicele nu au fost în zadar, anume această ultimă etapă ne-a adus victoria mult dorită. Desigur, fericire mare pentru toată echipa. Prima cupă cucerită la nivel municipal.


Înainte de începe a “pune pe hârtie” aceste rânduri, am căutam prin internet albumul de mult uitat al primei echipe de turişti LAŞM. Am avut nevoie de puţină încordare, până să îmi amintesc unde era postat, sub ce denumire, care era parola de acces. Dar iată că l-am găsit. Albumul este aici>>>>

Au mai fost momente frumoase tot în această sală: titlul de Campion Naţional la tehnica turismului pedestru pe individual. Două participări, două victorii. Dar despre asta voi povesti cu altă ocazie.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*